Houby jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a naší národní identity. Každý podzim se tisíce Čechů vydávají do lesů na „houbařské safari“ – s košíkem v ruce a nadějí v srdci, že najdou ty nejkrásnější exempláře. Ať už jste vášnivý houbař nebo jen milovník dobrého jídla, následující recepty vám ukáží, jak nejlépe zpracovat dary našich lesů. Připravte si zástěru, nůž a pánev – vydáváme se na kulinářskou cestu světem českých hub!

1. Klasická houbová smaženice

Ingredience:

  • 500 g čerstvých hřibů (můžete kombinovat hřib smrkový, dubový či hnědý)
  • 2 větší cibule
  • 4 vejce
  • 2 lžíce másla
  • Sůl, pepř, kmín
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
  • Krajíc dobrého chleba k podávání

Postup: 1. Houby očistěte suchým hadříkem nebo houbařským nožíkem. Nakrájejte je na plátky. 2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 3. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a orestujte dozlatova. 4. Přidejte nakrájené houby, osolte, opepřete a přidejte špetku drceného kmínu. 5. Duste pod pokličkou asi 10 minut, dokud houby nepustí šťávu a znovu ji nevsáknou. 6. Rozšlehejte vejce v misce, přilijte k houbám a za stálého míchání nechte ztuhnout. 7. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem.

Tato jednoduchá klasika je nejlepší způsob, jak si vychutnat čerstvě nasbírané houby. Jejich vůně se spojí s máslem a vejci v dokonalou harmonii chutí, která vám připomene dětství u babičky.

2. Houbový kuba – tradiční štědrovečerní pokrm

Ingredience:

  • 300 g sušených hub (ideálně hřibů)
  • 300 g krup středně hrubých
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g sádla
  • Majoránka, kmín, sůl, pepř
  • 2 lžíce másla

Postup: 1. Sušené houby namočte alespoň 2 hodiny předem do studené vody. 2. Kroupy propláchněte, zalijte vodou v poměru 1:2 a uvařte doměkka (cca 25-30 minut). 3. Namočené houby sceďte, vodu nevylévejte. Houby nakrájejte na menší kousky. 4. Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. 5. Přidejte houby a duste 15 minut. 6. Vmíchejte uvařené kroupy, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř. 7. Pokud je směs příliš suchá, přilijte trochu vody z hub. 8. Přendejte do vymazaného pekáčku, pokapejte rozpuštěným máslem. 9. Pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrčička.

Houbový kuba je tradičním českým pokrmem, který se připravoval zejména na Štědrý den. Kombinace krup a hub vytváří syté a voňavé jídlo, které zahřeje v chladných zimních dnech.

3. Krémová houbová polévka z hříbků

Ingredience:

  • 500 g čerstvých hříbků
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Petrželka na ozdobu
  • Opečené krutony z bílého chleba

Postup: 1. Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky. Několik plátků si nechte na ozdobu. 2. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek. 3. Přisypte nakrájené houby a duste asi 10 minut. 4. Zasypte moukou, promíchejte a zalijte vývarem. 5. Vařte 20 minut, poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. 6. Přilijte smetanu, okořeňte solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. 7. Přiveďte k varu, ale již nevařte. 8. Podávejte ozdobené plátky restovaných hub, sekanou petrželkou a krutony.

Tato sametová polévka je klenotem houbové kuchyně. Krémová konzistence a intenzivní chuť hříbků vytváří dokonalý předkrm nebo lehkou večeři s krajícem dobrého chleba.

4. Houbové rizoto s pravými hřiby

Ingredience:

  • 300 g čerstvých hřibů
  • 300 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l horkého zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • Sůl, pepř
  • Čerstvý tymián

Postup: 1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. 2. Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, orestujte dozlatova. 3. Přisypte rýži a opékejte 2-3 minuty, až zrna zprůsvitní. 4. Zalijte vínem a nechte odpařit. 5. Postupně přilévejte horký vývar, vždy jen tolik, aby rýže byla ponořená. Míchejte a čekejte, až rýže tekutinu vsákne, pak přilijte další dávku. 6. Mezitím na druhé pánvi osmahněte houby na zbytku másla. 7. Když je rýže téměř měkká (po cca 18-20 minutách), vmíchejte osmahnuté houby. 8. Odstavte z ohně, vmíchejte parmazán a zbylé máslo. 9. Přikryjte a nechte 2 minuty odpočinout. 10. Podávejte posypané tymiánem a extra porcí parmazánu.

Italská klasika s českým lesním pokladem. Krémová konzistence rizota perfektně ladí s výraznou chutí hřibů, což vytváří elegantní a přitom jednoduché jídlo.

5. Plněné žampiony s bylinkovým máslem

Ingredience:

  • 12 velkých žampionů
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 2 stroužky česneku
  • Hrst čerstvých bylinek (petrželka, tymián, pažitka)
  • 50 g strouhanky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Postup: 1. Předehřejte troubu na 180 °C. 2. Žampiony očistěte, odlomte nožičky a vydlabejte kloboučky, aby vznikl prostor pro náplň. 3. Nožičky nakrájejte nadrobno. 4. V misce smíchejte měkké máslo, prolisovaný česnek, nasekané bylinky a nožičky hub. 5. Přidejte strouhanku, polovinu parmazánu, sůl a pepř, dobře promíchejte. 6. Směsí naplňte kloboučky hub, posypte zbylým parmazánem. 7. Pokapejte olivovým olejem a pečte 15-20 minut dozlatova.

Tato pochoutka je skvělým předkrmem nebo součástí studeného bufetu. Bylinkové máslo se při pečení rozpustí a prostoupí houbou, čímž vznikne šťavnatá a aromatická delikatesa.

6. Babky na smetaně s knedlíkem

Ingredience:

  • 500 g čerstvých babek (poddubáků)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Sůl, pepř, kmín
  • Lžička sušené majoránky
  • Houskové knedlíky k podávání

Postup: 1. Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. 2. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. 3. Přidejte houby, osolte, opepřete, přidejte kmín a duste pod pokličkou asi 15 minut. 4. Zasypte moukou, promíchejte a krátce orestujte. 5. Zalijte smetanou, přiveďte k varu a vařte 5 minut. 6. Nakonec přidejte majoránku a případně dochuťte. 7. Podávejte s houskovými knedlíky.

Babky neboli poddubáky jsou oblíbené houby, které výborně chutnají právě na smetaně. Jejich charakteristická chuť vynikne v krémové omáčce, která je skvělá s knedlíkem na vytírání talíře.

7. Houbové karbanátky z václavek

Ingredience:

  • 500 g čerstvých václavek
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g strouhanky
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Olej na smažení

Postup: 1. Václavky očistěte a nakrájejte na menší kousky. 2. V osolené vodě je krátce povařte asi 5 minut, poté sceďte a nechte vychladnout. 3. Vychladlé houby dobře vymačkejte a nasekejte. 4. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, sýr a petrželku. 5. Okořeňte solí, pepřem a majoránkou, dobře promíchejte. 6. Z hmoty tvořte placičky, které obalte ve strouhance. 7. Smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. 8. Podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Václavky jsou výborné houby, které se skvěle hodí do karbanátků. Jejich specifická chuť vytváří zajímavou alternativu k masovým pokrmům, která uspokojí i vegetariány.

8. Pečené kozáky na divoko

Ingredience:

  • 500 g čerstvých kozáků
  • 2 cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • Sůl, pepř
  • Brambory jako příloha

Postup: 1. Kozáky očistěte a větší exempláře nakrájejte na poloviny. 2. Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte v pekáči. 3. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. 4. Přidejte houby, osolte, opepřete a krátce orestujte. 5. Zasypte moukou, promíchejte a zalijte vývarem a vínem. 6. Přidejte tymián, bobkový list a nové koření. 7. Přikryjte a pečte v troubě při 180 °C asi 40 minut. 8. Podávejte s vařenými bramborami posypanými petrželkou.

Kozáky mají specifickou chuť a strukturu, která vynikne v tomto „divokém“ receptu. Červené víno a koření dodávají pokrmu hloubku a charakter, který připomíná tradiční mysliveckou kuchyni.

9. Houbové placičky z lišek

Ingredience:

  • 400 g čerstvých lišek
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvé bylinky (petrželka, pažitka)
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení
  • Zakysaná smetana k podávání

Postup: 1. Lišky očistěte a nakrájejte na menší kousky. 2. Na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli, přidejte lišky a duste asi 10 minut. 3. Nechte vychladnout a pak nasekejte. 4. V míse smíchejte vejce, mouku a mléko na hladké těstíčko. 5. Přidejte dušené lišky, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř. 6. Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova. 7. Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

Lišky jsou jedny z nejchutnějších hub, které se pyšní jemnou, lehce ovocnou chutí. V těchto křupavých placičkách vyniknou nejlépe a zakysaná smetana dokonale doplní jejich aroma.

10. Hlíva ústřičná v pivním těstíčku

Ingredience:

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml světlého piva
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení
  • Česnekový dip k podávání

Postup: 1. Hlívu očistěte a rozdělte na větší kousky. 2. V míse smíchejte mouku, vejce a pivo na hladké těstíčko. 3. Přidejte sušený česnek, papriku, sůl a pepř. 4. Kousky hlívy namáčejte v těstíčku a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. 5. Osmažené kousky nechte okapat na papírovém ubrousku. 6. Podávejte horké s česnekovým dipem nebo tatarskou omáčkou.

Hlíva ústřičná je nejen zdraví prospěšná, ale také velmi chutná houba. V křupavém pivním těstíčku se stává neodolatelnou pochoutkou, která potěší i náročné gurmány. Díky své dostupnosti po celý rok je skvělou alternativou, když lesní houby nejsou k dispozici.


Milovníci hub, pozor!

Pokud vás naše houbové recepty inspirovaly a chcete se o houbách dozvědět ještě více, nenechte si ujít tyto skvělé akce v Recall centru (www.recallcentrum.cz/kalendar-akci):

25. 3. 2025

Miroslav Kolařík, Ph.D.: Houby v souvislostech • od 16:30 hod

Dozvíte se, že houby nejsou jen hříbky, ale i všudypřítomné plísně a kvasinky. Houby ovlivňují naše životy i celou přírodu daleko více, než jste si dokázali představit. Přednáška nejen pro milovníky hub, kde se dozvíte obrovské množství zajímavých informací.

6. 5. 2025

Radka Svatošová: Jedlé a léčivé bylinky, houby a plevely za humny • od 16:30 hod

Na přednášce se dozvíte spoustu informací o sběru jedlých a léčivých bylinek, hub a plevelů nejen na jaře, ale po celý rok. Poznáte, které rostliny se dají používat jako zdroj vitamínů, kalorií či jako koření.

20. 5. 2025

Jiří Šťáva: O léčivých houbách a bylinách • od 16:30 hod

Přednáška nejen o mykoterapii bude spojena s ochutnávkou a prodejem léčivých likérů. Mykolog Jiří Šťáva se zabývá alternativní medicínou a vyrábí neobvyklé likéry z hub a rostlin, které mají léčivé účinky.

Přijďte se inspirovat a rozšířit své houbařské obzory!